Fågelskådning

Flyttfågelsträcket över Falsterbonäset I sydvästligaste Skåne är internationellt känt som norra Europas viktigaste. Extra glada är vi att fåglarna sträcker precis ovanför Lotsvillan så härifrån kan du ”tomtskåda”.

Varma höstdagar är luftrummet ovanför Skanörs ljung täckt av seglande rovfåglar. Varje år passerar här inte färre än 500 miljoner flyttfåglar från hela Skandinavien på väg mot Afrika. Varje höst besöker därför tusentals fågelskådare området kring Falsterbo fyr för att ta del av den spektakulära flyttkarusellen. Här har 360 arter påträffats! Alla detaljer du behöver veta om olika arter som passerar hittar du hos Falsterbo Fågelstation.

Precis nedanför Lotsvillan, längs med Falsterbokanalen passerar ofta flyttfåglarna på sin färd söderut. Så härifrån har det skådats otroligt mycket fågel från både tomten, terassen och parkeringen. Här har det intensivt avhandlats antal emigrerande bivråkar och tipsats om bästa stället för att få se den unika arten. I många år har de hugade fågelskådarna försökt få oss som jobbar på Lotsvillan intresserade, men än så länga är vi mest fascinerade av självaste fågelskådarna och inte det som skådas. Bor du på Lotsvillan så lånar du bara med dig en stol och slår dig till ro med kikaren och kaffet utanför husknuten.  Ofta samlas gästerna på kvällen kring en After Bird och delar med sig av dagens fågellycka. Vi har förstått att väder och vind styr var chansen för mest fågel är störst, men när förhållandena är de rätta sitter det ibland 500 personer på gatan som leder till Lotsvillan. Bara det är intressent att skåda! 

Länkar